FrankVisser.NL
Frank Visser op Twitter Frank Visser op Facebook Frank Visser op Hyves Frank Visser op Youtube Frahk Visser op LinkedIn
 

woensdag 30 maart 2011

ChristenUnie: Huurplannen kabinet missen onderbouwing

De ChristenUnie mist een analyse van de gevolgen van de huurplannen van minister Donner. Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn: “Er wordt nu zo hard ingegrepen in de huursector dat je toch op zijn minst wel mag vragen van de minister wat de gevolgen zijn van deze maatregelen en hoe ze met elkaar samenhangen. De kans is groot dat straks met name in de grote steden mensen tussen de wal en het schip gaan vallen doordat ze niet meer kunnen huren, maar er ook onvoldoende passend aanbod is in de koopsector. Ook de doorstroming wordt geremd omdat voor een andere huurwoning veel meer moet worden betaald.”
Een eerste maatregel van het kabinet is om de maximale toegestane huur van woningen in gebieden met woningschaarste, zoals bijvoorbeeld Amsterdam, met 120 euro verhogen. Dit wordt dan gekoppeld aan de WOZ-waarde. Ortega-Martijn: “Dit moet al op 1 juli 2011 ingaan, maar het is nog totaal onduidelijk hoe de minister dit wil doen. Krijgt een woning dan elk jaar een ander aantal woningwaarderingspunten en dus een andere maximale huur? De WOZ-waarde kan immers veranderen! En betekent dit dat straks van een grote groep woningen de huur helemaal vrijgegeven zal worden? Er is wel wat voor te zeggen om de huur meer aan te laten sluiten bij de lokale woningmarkt, maar dan moet er ook iets worden gedaan aan het woningtekort. Met name in de Randstad is kopen vaak geen alternatief, zeker nu de banken ook strenger zijn geworden bij het verstrekken van hypotheken”.

Een tweede maatregel, het voorstel om de huren voor mensen met een inkomen boven de 43.000 jaarlijks met maximaal 5% extra te laten stijgen is door Donner een jaar uitgesteld. Ortega-Martijn: “Scheefwonen mag best worden aangepakt door het vragen van een hogere huur, maar ik heb grote vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van dit plan. Wordt straks de maximale huur bepaald door het puntenstelsel of door je inkomen? En wat gebeurt er met mensen die ineens hun baan verliezen? Gaan die dan weer minder huur betalen? Het wordt administratief wel erg ingewikkeld. Ik mis een analyse hoe dit samenhangt met de huurtoeslag.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten