FrankVisser.NL
Frank Visser op Twitter Frank Visser op Facebook Frank Visser op Hyves Frank Visser op Youtube Frahk Visser op LinkedIn
 

woensdag 27 april 2011

Inbreng Arie Slob over wijziging van de wet Wet bodembescherming

De leden van de ChristenUnie-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel dat gebiedsgerichte aanpak van bodemverontreiniging wil faciliteren. Zij hebben hierover de volgende vragen.

Genoemde leden constateren dat de gebiedsgerichte aanpak van verontreiniging van het diepere grondwater zich richt op gebieden buiten de bronzone van de verontreiniging. Bedrijven die willen meewerken leveren een financiele bijdrage aan deze aanpak, waarmee ze de verantwoordelijkheid voor deze ‘pluim’ onder hun verontreinigingsbron afkopen. Genoemde leden vragen wat de risico’s hiervan zijn voor het bevoegd gezag indien op de lange termijn de verontreiniging fors tegen blijkt te vallen. Kan het bevoegd gezag ook beperkingen overeenkomen in de afkoopregeling zodat in extreme gevallen de bedrijven wel verantwoordelijk blijven?
Bedrijven in het desbetreffende gebied die niet meewerken aan de gebiedsgerichte aanpak, blijven verantwoordelijk voor hun gehele verontreiniging (bronzone en pluim), onder de reguliere saneringsregels. De Raad van State pleit voor een verplichting voor de saneringsplichtigen om mee te werken aan de gebiedsgerichte aanpak. Genoemde leden constateren dat door het ontbreken van een mogelijkheid tot zo’n verplichting het bevoegd gezag tot de conclusie kan komen dat een gebiedsgerichte aanpak niet verantwoord is als een bedrijf niet mee wil werken. Volgens de Memorie van Toelichting zal de vraag of saneringsplichtigen verplicht zouden moeten worden om aan een gebiedsgerichte aanpak mee te werken, wel aan de orde komen in de volgende fase van de ontwikkeling van de gebiedsgerichte aanpak. Genoemde leden vragen waarom deze optie dan niet nu al als ultimum remedium wordt ingebouwd?
De Technische Commissie Bodem (TCB) hecht aan een verplichte aanpak van de bronzone door de (meewerkende) saneringsplichtigen. Genoemde leden vragen waarom deze verplichting niet is opgenomen in het wetsvoorstel en hierover aparte afspraken moeten worden gemaakt tussen de initiatiefnemer en de meewerkende saneringsplichtigen. Ook hier wordt aangekondigd dat eventuele extra verplichtingen worden meegenomen bij de bredere modernisering van de Wbb. Genoemde leden vragen waarom hiermee wordt gewacht.
Delegatiebepalingen (Artikel I, onderdeel D, nieuw artikel 55h)

Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen regels gesteld worden over verzoeken van bestuursorganen aan het bevoegd gezag om het initiatief te mogen nemen tot een gebiedsgerichte aanpak, over het voorbereidende bodemonderzoek, over beheerplannen en over monitoring en evaluatie van een gebiedsgerichte aanpak. In hoeverre is het voornemen gebruik te maken van deze mogelijkheid om aanvullende regels te stellen zo vragen deze leden. Deze leden vragen een toelichting en waarom er hier niet gekozen is voor een voorhangprocedure.


Kamerstuknr.: 32712 (Gebiedsgerichte aanpak van de verontreiniging van het diepere grondwater)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten