FrankVisser.NL
Frank Visser op Twitter Frank Visser op Facebook Frank Visser op Hyves Frank Visser op Youtube Frahk Visser op LinkedIn
 

vrijdag 6 januari 2012

Verdwijnende buslijnen

Door de bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn steeds meer wijken in Haarlem en omgeving niet meer goed bereikbaar. Het is onbegrijpelijk dat buslijnen worden geschrapt zonder dat eerst naar alternatieven is gekeken, zoals de introductie van buurtbussen of desnoods iets hogere tarieven op minder rendabele lijnen.
De gemeente Bloemendaal gaat nu wel de mogelijkheid van een buurtbus onderzoeken, maar dit had moeten gebeuren voordat buslijn 81 werd geschrapt! Haarlem kan hiervan leren. Ga niet wachten op volgende bezuinigingen, maar ga samen met wijkraden onderzoeken hoe de wijken met het openbaar vervoer ook in de toekomst bereikbaar kunnen blijven.

Nu lijn 14 nog maar één keer per uur rijdt is de busverbinding met Spaarndam verslechterd. Deze frequentieverlaging zou wel eens het begin van het einde van deze verbinding kunnen zijn. Het was beter geweest als Connexxion in ieder geval in de spits twee keer per uur was blijven rijden. Dat deze lijn weer net als vroeger doorrijdt naar het station (via de oude route van lijn 4) is wel een verbetering. Veel reizigers hebben echter geklaagd dat er geen verbinding meer is met het Delftplein waar het Kennemer Gasthuis is en snel kan worden overgestapt op bussen richting IJmuiden, Beverwijk, Velserbroek en de rest van Haarlem-Noord. Volgens Connexxion zou omrijden via het Delftplein niet passen in de dienstregeling. Hiervoor is echter een simpele oplossing: rijd rechtdoor over de Slaperdijkweg en de Vlietwet langs het Bastion Hotel. Het reistijdverlies is via deze route minimaal. Dat moet toch in te passen zijn? Alleen het hek op de Slaperdijkweg moet dan verdwijnen. Als doorgaand autoverkeer op deze verbinding niet wenselijk is dan kan er een bussluis worden geplaatst. Met het schrappen van lijn 4 in Velserbroek is er vijfhonderd meter verderop een ongebruikte bussluis over dus zoveel hoeft dat niet te kosten...


Frank Visser
Voorzitter schaduwfractie ChristenUnie



Deze ingezonden brief is gepubliceerd in het Haarlems Dagblad (3 januari) en De Haarlemmer (5 januari)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten